Hakuohjeet

Tältä sivulta löydät tärkeää tietoa Karjala-tietokannan käytöstä. Saat ohjeita pikahaun ja tarkennetun haun käyttöön sekä hakujen tekemiseen eri hakuelementeillä kuten nimellä, ajankohdalla tai asuinpaikan nimellä. Sivun lopussa on tietoa rippikirjojen taitomerkintöjen tulkitsemisesta.

Tärkeää tietoa Karjala-tietokannan käytöstä

Karjala-tietokanta on koottu lähdeuskollisesti, eli kirkonkirjoista kopioidut tiedot on kirjattu tietokantaan sellaisenaan ilman muutoksia. Käytännössä tämä tarkoittaa, että nimet, paikannimet ja monet muut tiedot saattavat esiintyä tietokannassa useissa erilaisissa kirjoitusmuodossa ja mahdollisia kirjoitusvirheitä sisältäen. Osa tiedoista on kuitenkin normalisoitu, eli vakioitu yhteen kirjoitusmuotoon. Normalisoituja tietoja ovat esimerkiksi ammattinimikkeet ja kuolinsyyt. Lähdeuskollisuudesta johtuen katkaisumerkki asteriskin (*) käyttäminen saattaa helpottaa tietojen löytämistä.

Karjala-tietokantaan ei sen tuottamisen aikana ehditty viedä kaikkien luovutetun alueen kirkonkirja-aineistojen tietoja. Tallentamattomien aineistojen tiedot on listattu tälle sivulle.

Huomionarvoista on niin ikään se, että kirkonkirjoihin ei ole kirjattu kaikkia tietoja kaikista henkilöistä. Tietojen tarkkuus ja määrä vaihtelevat aikakaudesta, seurakunnasta ja tietoja kirkonkirjoihin kirjanneesta henkilöstä riippuen.

Karjala-tietokannan data on tuotettu tietokantasäätiön ja tallentajien toimesta. Kansallisarkisto säilyttää ja julkaisee tietokannan julkisen datan, mutta ei päivitä tietokannan tietoja tai korjaa sen virheitä säännöllisesti.

Pikahaku

Tietokannan pikahaku toimii vapaasanahakuna. Voit siis kirjoittaa haluamasi hakusanan ”Hae tietokannasta” -tekstikenttään. Mahdollisia hakusanoja ovat esimerkiksi henkilön nimi, ammatti, vuosiluku tai paikkakunta. Tekstikentässä kannattaa käyttää *-merkkiä. Esimerkiksi *-merkki nimen lopussa: Mat* hakee nimet Matti, Matthias; tai nimen alussa: *arina hakee nimet Katarina, Catharina; ja nimen keskellä: Ca*rina hakee nimet Catarina, Catharina, Cathrina. Kenttä tunnistaa ja hakee myös etsimäsi kaltaiset nimimuodot.

Pikahaku toimii parhaiten yhdellä hakusanalla.

Tarkennettu haku

Pikahaun lisäksi palvelusta löytyy tarkennettu haku, joka mahdollistaa tietojen etsimisen ja rajaamisen useiden eri kriteereiden avulla. Voit hakea tietoja sekä yksittäisten että useampien hakukenttien avulla samanaikaisesti.

Tarkennetun haun yläosasta löytyvät pikavalinnat haun rajaamiseksi seurakunnan tyypin mukaan sekä pudotusvalikko eri seurakuntien valitsemiseksi. Pudotusvalikon alapuolella olevista painikkeista voit rajata hakutuloksia kirkonkirjatyypin mukaan.

Hakujen tekeminen ja pikahaun ja tarkennetun haun käyttäminen

Hakukenttiä yhdistelemällä ja hakuoperaattoreita hyödyntäen voit suorittaa hakuja erittäinkin tarkkarajaisesti. Huolellisuus on kuitenkin tarpeen järjestelmän käytössä, sillä yksittäinen näppäilyvirhekin voi epähuomiossa aiheuttaa sen, että hakutuloksia ei löydykään.

Valittuasi halutut hakusanat ja -ehdot, haku suoritetaan joko enter-näppäintä painamalla tai klikkaamalla sivun alareunasta ”Hae”-painiketta. Mikäli haluat tarkennetussa haussa nollata hakuehdot kokonaan, klikkaa hakulomakkeen lopussa olevaa ”Tyhjennä”-painiketta.

Suoritettuasi haluamasi haun, löydetyt tiedot tulevat esiin hakutuloslistauksena. Tämän näkymän yläreunassa sijaitsevista pikalinkeistä voit rajata hakutuloksia seurakunnan, kirkonkirjatyypin, asuinpaikan, ammatin tai henkilön syntymävuoden mukaan. Hakutulosluettelon yksittäistä hakutulosta klikkaamalla näet kyseisen hakutuloksen kaikki tiedot. Hakutuloslistauksen eri sivuilla voit liikkua ”edellinen sivu” ja ”seuraava sivu” -painikkeista, jotka löytyvät sekä listauksen ylä- että alapuolelta. Tekemäsi haun hakuehtoja pääset muokkaamaan hakutuloslistauksen yläpuolella sijaitsevasta ”Muokkaa hakua” -painikkeesta. Uuden haun pääset tekemään klikkaamalla sivun yläreunasta joko painiketta ”Pikahaku” tai ”Tarkennettu haku” riippuen siitä, millaisen haun haluat suorittaa.

Nimellä hakeminen

Sukunimi-tekstikentässä voit hakea tietoja henkilön sukunimen perusteella. Etunimi-tekstikentästä voit puolestaan hakea tietoja henkilön etunimen perusteella. Muut etunimet -kentän avulla voit puolestaan etsiä tietoja henkilön toisen tai kolmannen nimen mukaan. Patronyymi-kentän avulla löydät tietoja henkilön mahdollisen patronyymin perusteella. Patronyymi oli etunimen lisämääritelmä, joka annettiin henkilön isän mukaan (esimerkiksi Andersson, Mikaelsdotter tai Jeremiantytär). On kuitenkin huomioitava, että läheskään kaikilla ei tällaista ollut. Omaa sukua -hakukenttä puolestaan etsii hakutuloksia mahdollisen avioliittoa edeltäneen sukunimen mukaan.

Ajankohdalla hakeminen

Syntymäaika-, vihkiaika ja kuolinaika-tekstikenttien avulla voit hakea tietoja henkilön syntymä- vihki- ja kuolinajan mukaan. Tuloaika- ja lähtöaika- hakukenttien kautta voit hakea tietoja joko seurakuntaan muuttamisen tai sieltä poismuuttamisen perusteella. Jokaisessa aikaan liittyvässä kohdassa kenttiä on kaksi, joten voit rajata haun haluamallesi aikavälille. Kirjoittamalla päivämäärän tai vuosiluvun vain vasemmanpuoleiseen kenttään tulokset rajautuvat kyseisestä ajasta alkaen. Oikeanpuoleisen kentän avulla saat tulokset puolestaan rajattua haluamaasi aikaan päättyen. Kaikki aikahaut toimivat joko päivämäärän tai vuoden tarkkuudella. Päivämäärät tulee kirjoittaa muotoon pp.kk.vvvv. Sidos- ja sivu-hakukenttien avulla sinun on mahdollista etsiä tietoja sen perusteella, missä kirkonkirjassa ja millä sivulla ne mainitussa alkuperäisaineistossa sijaitsevat.

Sukupuoli- ja asuinpaikkahaku

Sukupuoli-pikavalinnoilla voit rajata hakutulokset sukupuolen mukaan. Asuinpaikka-kentän avulla voit hakea tietoja asuinpaikan perusteella. Tietoja voi hakea seurakunnan, pitäjän, kylän tai jopa yksittäisen talon tarkkuudella. Asuinpaikan merkintätarkkuus kuitenkin vaihtelee, joten kaikista henkilöistä ei esimerkiksi asuintaloa ole välttämättä merkitty.

”Ei nimivariantteja”

Tarkentavien hakukenttien oikealla puolella sijaitsevien ”Ei nimivariantteja” -valintalaatikoiden avulla voit muuttaa hakutoiminnon hakulogiikkaa. Perusasetuksillaan Katihan hakukone etsii myös hakukenttään kirjoitetun nimen kaltaisia kirjoitusasuja. Esimerkiksi nimi ”Heikki” saattaa esiintyä kirkonkirjoissa vaihdellen muodossa ”Henrik”, ”Hinrick”, ”Henric” ja niin edelleen. Valitsemalla vaihtoehdon ”ei nimivariantteja”, hakukone jättää vaihtoehtoiset kirjoitusasut huomioimatta ja etsii tarkasti vain sitä, mitä hakukenttään kirjoitat. Kukin valintalaatikko vaikuttaa vain viereiseensä hakukenttään, eli mikäli haluat poistaa nimivariantit käytöstä kaikista hakukentistä, tulee sinun valita kaikki valintalaatikot.

Rippikirjojen taitomerkinnät

Katihaan tallennetuista henkilöistä on kirjattu ylös myös rippikirjoihin tehdyt taitomerkinnät. Taitomerkintöjen avulla tarkasteltiin henkilön kristinopin sekä ulko- ja sisälukutaidon osaamisen kehittymistä. Erilaisia merkintätapoja on useita, ja niiden tulkitsemiseen voit tutustua tarkemmin Arkistojen Portissa olevan artikkelin avulla.

Tilastohaku

Karjala-tietokannan tilastohaun avulla voit tehdä tilastollista tarkastelua esimerkiksi tietyn seurakunnan syntyneiden lasten määristä, solmittujen avioliittojen määristä tai vaikkapa kuoleman ja hautauksen välisestä keskimääräisestä ajasta tiettyinä vuosina tai pidemmällä ajanjaksolla.

Tilastohakua käyttäessäsi huomioithan, että tilastodataa ei ole saatavilla kaikista seurakunnista ja kaikilta ajanjaksoilta. Hakutulosta määrittää tietokantaan syötettyjen tietojen määrä eri seurakunnissa. Parhaimmillaan tilastohaku on tietyn yksittäisen seurakunnan tilastojen tarkastelussa, jolloin mahdolliset aukot datassa ovat helpoimmin havaittavissa.